Afecțiuni dermatologice: Ce sunt? Care sunt cele mai cunoscute?
Mucoasele sunt membrane pe care se află fluide groase, numite mucus. Ele acoperă interiorul gurii, glandul, vaginul, anusul, uterul dar și alte organe. Pielea este cel mai mare organ viu al corpului, este formată din apă, proteine, grăsimi și minerale și protejează întreg corpul.
Părul este reprezentat de totalitatea firelor numite foliculi piloși care cresc pe suprafața pielii și care au în compoziția lor cheratină.
Unghiile sunt de asemenea formate din cheratină și cresc in continuarea degetelor. Din păcate, toate cele de mai sus suferă transformări atunci când sunt supuse factorilor nocivi precum stresul, mediul, sistemul imunitar slab, dezechilibrele hormonale, dieta deficitară, etc. Atunci când aceste transformări au loc, la nivelul acestora apar diverse afecțiuni.
Cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii sunt:
psoriazisul, acneea, dermatita, cancerul de piele, vitiligo, varicela, urticaria, transpirația abundentă, ridurile, pojarul, rujeola, micozele pielii, eczemele, etc.
Cele mai cunoscute afecțiuni ale mucoaselor sunt:
micozele, infecțiile bacteriene, bolile venerice, precancer și cancer.
În cazul părului vorbim despre următoarele afecțiuni:
alopecia, mătreața, grifonarea părului, vârfurile despicate, micoze ale firelor de par, calviția, dermatita seboreică, psoriazisul scalpului, colagenoze, tumori anexiale, tumorile scalpului, lichen plan al scalpului, părul fragil, etc.
Afecțiunile unghiei sunt:
leuconichia, onicoshizis, onicomicoza, onicoliza, melanonichia, unghia încarnată, pahionichia, liniile lui Beau, hemoragiile în așchie și așa mai departe.
· Ceapa- extractul de ceapă ameliorează roșeața pielii, atenuează cicatricile precum și aspectul zonei afectate. · Usturoiul- consumul de usturoi este asociat cu scăderea riscului de formare a negilor precum și reducerea dimensiunii celor existenți
· Aloe Vera- este folosită cu succes în compoziția a numeroase produse cosmetice și are proprietăți emoliente, umectante și antibacteriene, contribuind la reducerea ridurilor, vergeturilor, a petelor pigmentare și ajutând la vindecarea rănilor. Totodată este utilizată în tratamentul împotriva psoriazisului.
· Gălbenele- extractul de gălbenele este folosit în special pentru arsuri dar ajută și în cazul vânătăilor sau leziunilor cutanate. ·Echinaceea- poate fi folosita sub mai multe forme în tratamentul tăieturile, rănilor, ulcerațiilor, arsurilor, herpesului, hemoroizilor, psoriazisului, dar și pentru tratarea unui furuncul.
· Mușețelul- are foarte multe utilizări și este una din cele mai cunoscute plante medicinale, reduce inflamația pielii, tratează acneea și dermatita, accelerează vindecarea rănilor și scade riscul de a rămâne cicatrici.
· Urzica- este printre cele mai cunoscute plante care ajută părul să rămână sănătos, întărește rădăcina părului și îi oferă strălucire. De asemenea ajută în cazul iritațiilor scalpului și reduce căderea părului. · Rozmarinul- stimulează creșterea și regenerarea firelor de păr, ajutându-l să devină nai voluminos, mai strălucitor și mai puternic.
· Salvia- curăță părul, reduce inflamația și reglează producția de sebum, având efect antibacterian. Totodată este un aliat în lupta împotriva căderii părului, afecțiune cu care tot mai mulți oameni se confruntă, ca urmare a stresului.
· Uleiul de măsline- este folosit pentru întărirea unghiilor, dacă acestea au tendința de a se rupe ușor și sunt fragile. · Uleiul de migdale- hidratează unghia și mâinile și poate fi folosit în combinație cu mierea de albine pentru un efect mai puternic. · Uleiul de ricin- este utilizat pentru unghiile care se exfoliază, aplicându-se de preferat seara prin masaj ușor.
Afecțiuni dermatologice: Recomandări dietetice și rețete naturiste
Dacă vorbim despre sănătatea pielii, a unghiilor și a părului, este bine de știut că alimentația joacă un rol esențial. Pentru un păr sănătos se recomandă consumul de roșii, pește gras, ficat, morcovi, citrice, semințe de floarea soarelui, semințe de in, avocado, carne de curcan, carne roșie și asta deoarece afecțiunile vor apărea în cazul lipsei de fier, zinc, calciu și vitaminele din grupul B.
Pielea are nevoie de grăsimi bune, antioxidanți, fibre și proteine și de aceea se va pune accent pe următoarele alimente: cereale integrale, semințe de dovleac, migdale, nuci, avocado, pește gras, ouă și fructe de pădure.
Alimentația în vederea păstrării sănătății unghiilor va cuprinde de asemenea carnea slabă, ouăle, cerealele integrale, ficatul, dar și fructele uscate, legumele verzi și fructele oleaginoase.
Afecțiuni dermatologice: Cum ne protejăm?
Pentru a ne proteja părul, unghiile, mucoasele și pielea vom avea în vedere cel puțin următoarele măsuri: Vom încerca să evităm fumatul deoarece acesta îmbătrânește pielea, îngălbenește unghiile și îngreunează transportul oxigenului în toate celulele organismului. Cantitatea de alcool consumată trebuie redusă, de asemenea.
Ne vom expune cu moderație la soare și vom evita solarul deoarece acestea ne usucă pielea și crește riscul apariției ridurilor și pigmenților. Și vremea ne influențează pielea.
Nu este recomandat să facem băi fierbinți, iar hidratarea este foarte importantă. Cu cât consumăm mai multe lichide cu atât celulele noastre vor fi mai hidratate. Despre importanța alimentației am vorbit mai sus, trebuie să evităm carențele de vitamine și să mâncăm variat. Asigurați-vă că va odihniți suficient și că folosiți cosmetice de calitate potrivite.
In continuare, pentru fiecare afectiune care va intereseaza, veti gasi scheme de tratament cu produse naturiste (care au dat rezultate remarcabile), dar si cele mai bune produse Calivita, recomandate de medici cu indelungata experienta.
De asemenea, puteti deschide lista derulanta din partea stanga si puteti da click pe afectiunea care va intereseaza.
Daca nu gasiti o anumita afectiune, sau daca doriti mai multe informatii specifice, puteti cere o Consultatie Gratuita (prin telefon sau email), in urma careia primiti o schema de tratament personalizata.