Dintre elementele constante ale aerului, oxigenul, azotul si bioxidul de carbon, se gasesc in proportii aproape fixe, in timp ce vaporii de apa si ozonul se gasesc in proportii varabile. Oxigenul reprezinta alimentul numarul 1 al fiintei vii si, implicit, oxidarea reprezinta modalitatea cea mai importanta de obtinere a energiei in organism. Metabolismul celular necesita un aport continuu din aceasta hrana fundamentala care este oxigenul, pentru buna desfasurare a proceselor oxidative, care stau la baza vietii. Aparatul respirator aprovizioneaza organismul cu acest aliment gazos, asa cum aparatul digestiv aprovizioneaza organismul cu alimente lichide, semilichide si solide, de aceea cele doua aparate sunt inrudite intre ele.
Un adult normal are nevoie de circa 1 kg alimente pe zi, de 1,5 l lichide, inclusiv apa si de 12 metri cubi de aer. Necesitatea de aer variaza in limite foarte largi in functie de efortul depus de organism. Un sportiv poate consuma in cursul unei competitii peste 25 de metri cubi aer pe zi. Calitatea acestui element primordial care este aerul si care impreuna cu pamantul, apa si focul alcatuiesc cele 4 elemente fundamentale ale cosmogoniilor traditionale, trebuie sa preocupe omenirea in mod deosebit. Aerul reprezinta nu numai simbolul universal al vietii ci si mediul de propagare si manifestare a luminii, culorilor, mirosurilor si vibratiilor interplanetare. Aerul este considerat o cale de comunicare intre cer si pamant, un intermediar al reactiilor dintre foc si apa, este un autentic simbol al mobilitatii universale.
Ozonul (O3) reprezinta un derivat al oxigenului (O2). Concentratia maxima a ozonului se afla la aproximativ 18-35 km altitudine, unde acest gaz albastrui, cu miros caracteristic, penetrant, alcatuieste un strat protector, denumit ozonosfera. Aceasta reprezinta centura de aparare a vietii pe pamant, avand rol de filtrare si de retinere a celei mai mari parti din radiatiile ultraviolete solare si anume a 4/5 din acestea, lasand numai 1/5 din aceste radiatii sa ajunga pe pamant. Asadar, mari cantitati de ozon se vor gasi in zonele muntoase, provenind mai ales din descompunerea oxigenului sub actiunea descarcarilor electrice. Ozonul in concentratii potrivite exercita efecte stimulative asupra organismului si efecte oxidative mai puternice chiar decat ale oxigenului, dar si efecte bactericide.
Aerul conditionat ii scade omului capacitatea de munca, ii poate da chiar stari depresive, sporeste imbolnavirile de tipul racelilor, reumatismelor si maladiilor cardiovasculare, deoarece ii lipseste ozonul si ionii. Omul contemporan isi petrece aproximativ 60% din viata in incaperi inchise, iar diferitele cai de acces ale aerului spre aceste incaperi, tind sa deterioreze virtutiile terapeutice ale aerului proaspat, natural. Omul trebuie sa se foloseasca cat mai mult de aerul proaspat al spatiilor deschise, extraurbane, de aerul campiilor, crangurilor, muntilor, litoralului marii.
Ionizarea negativa a aerului realizata pe cale naturala intervine in mod benefic atat in viata in general, cat si in prelungirea ei in particular. Medicina moderna acorda ionilor negativi un rol important in ceea ce priveste sanatatea si longevitatea omului. Contribuind la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, prin membrana celulelor pulmonare, ionii negativi contribuie la prelungirea vietii, la longevitate. Ionizarea negativa influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace, tulburarile endocrine sau de metabolism, exercita actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea, contribuind la revigorarea fizica si psihica a organismului. Gratie inepuizabilelor posibilitati de adaptare, a continuei caliri a organismului, proces in contextul caruia aerul joaca un rol primordial, oamenii infrunta in aceeasi masura nu numai frigul deprimant al pustiurilor albe, ci si soarele ucigator al ecuatorului.
Necesitatile de adaptare la acest mediu au dus la o serie de modificari, de mutatii structurale in functionalitatea organismului, cele mai importante dintre acestea tinand de reducerea accentuata a stimularii senzoriale, de izolarea tot mai mare a factorilor naturali de mediu, care ne tin tovarasie inca de la aparitia noastra pe pamant. Omul modern a devenit gratie acestor deprivari o vietate de sera, deposedata de atributele fizice ce caracterizau pe acelasi om in mileniile de existenta, cand a trait intr-o intima comunitate cu natura, cu fauna si vegetatia, timp de milenii, cand factorii de mediu actionau din plin asupra sa, sporindu-i in mod firesc forta, vitalitatea, echilibrul psihic ca si rezistenata fata de boli.
Gimnastica respiratorie si un surpuls de oxigen activ natural reprezinta un act educational, contribuind la formarea unor reflexe complexe ale acestui sustinator fundamental al vietii, stimuland functii de baza ale organismului, cum sunt: circulatia, nutritia, activitatea musculara si cea neuroendocrina. Gimnastica respiratorie si aportul suplimentar de oxigen de calitate va ajuta organismul la dezvoltarea armonioasa a cutiei toracice si la dezvoltarea unei mai bune elasticitati a toracelui, va ameliora reflexele de respiratie nazala. De asemenea se va accentua capacitatea de relaxare si autoregenrare a organismului dupa efort psiho-fizic. De calitatea somnului depind in totalitate activitatile pe care omul le desfasoara a doua zi, iar calitatea aerului inspirat are un cuvant greu de spus in aceasta privinta.
Suplimentul de oxigen activ Oxymax Calivita este o solutie de apa de izvor cu continut bogat in ioni negativi de oxigen stabilizat. Consumat corespunzator, acesta va suplimenta tesuturile corpului cu oxigen natural, incarcand organismul cu energie, stimuland sistemul imunitar si imbunatatind procesele fiziologice, metabolismul si circulatia sanguina. OxyMax amelioreaza simptomele ce deriva din dificultatile respiratorii, influenteaza benefic absorbtia si utilizarea vitaminelor, mineralelor, aminoacizilor si extractelor de plante.
Creste capacitatea de asimilare a oxigenului pe cale naturala, de aceea se recomanda si culturistilor sau sportivilor care doresc sa atinga performante deosebite.